Van Sten Engeneering

Van Sten Engineering

Een autobedrijf gespecialiseerd in Lotus, dat garant staat voor vakkennis en betaalbare kwaliteit.
Het bedrijf werd in 2001 opgericht. Hoewel Lotus een in Nederland niet sterk verbreid merk is, bleek er toch een vrij aanzienlijke vraag naar een gedegen onderhoud aan deze auto's. Lotussen zijn fijngevoelige auto's met een geheel eigen karakter en een optimaal onderhoud kan slechts door echte specialisten worden verricht.

Maarten van Sten, naar wie het bedrijf is genoemd, had ondanks zijn jonge leeftijd reeds een grote ervaring in de autowereld. Na de middelbare school studeerde hij aan het Instituut voor de Autobranche en Management in Driebergen.

Direct na het behalen van het einddiploma is hij gaan werken in een aantal kleinere garages waar hij naast de theorie een grote praktische kennis kon opdoen.
Deze kennis bleek niet alleen van groot voordeel bij het verrichten van onderhoud en service doch tevens bij het verkopen van auto's. De liefde voor sportauto's en met name voor Lotus dateert al vanaf de kinderjaren. Zoals bij de meeste ging het bij Maarten echter niet alleen om het uiterlijk en de glamour rond deze wagens, doch ook om de techniek. Hij bezocht de fabriek in Engeland meerdere malen, evenals rally's en races en kwam in contact met vele Lotus-eigenaren

En al was dit financieel niet altijd even gemakkelijk, direct na het behalen van zijn rijbewijs kwam hij in het bezit van zijn eerste Lotus, die werd gevolgd door verschillende andere.

Het onderhoud daaraan werd altijd door hemzelf verricht, zelfs in de tijd dat hij nog nauwelijks over goede faciliteiten beschikte. Er kwamen steeds meer verzoeken van anderen om onderhoud aan hun auto te verrichten.

Dit legde een steeds zwaarder beslag op Maarten’s vrije tijd en in het najaar van 2000 werden dan ook de eerste voorbereidingen getroffen voor het opzetten van een bedrijf, dat zich vrijwel geheel zou gaan toeleggen op het onderhouden en het bestaande Lotusmodellen, hoewel anders prestige auto’s ook welkom zijn.

Vele avonden en weekeinden werden samen met Ferry en Yvo, twee van zijn meest naaste vrienden, opgeofferd om deze droom te verwezenlijken.
 


de locatie waar VanSTEN engineering nu gevestigd is

In mei 2002 kreeg Maarten bezoek van Peter Delfgaauw.
Deze had, na een jaar bij een bekende auto-restaurateur in Boskoop te hebben gewerkt, sinds een tijdje ook een eigen bedrijf opgezet, gespecialiseerd in de klassieke merken Triumph en Jaguar.  Op zoek naar onderdelen kwam hij bij Maarten in Den Hoorn terecht.

Tijdens deze kennismaking kwam onder andere naar voren dat hij het werken aan elektrische storingen "leuk" vond en dat was nou nèt één van de werkzaamheden waar Maarten niet echt blij van werk. Besloten werd om hierin een samenwerking aan te gaan. De hoeveelheid werk werd in die tijd echter zo groot dat al snel werd besloten dat Peter elke maandag en dinsdag op freelance basis bij Maarten zou gaan werken.

Halverwege december 2002 sloeg voor Maarten echter het noodlot toe: Een zeurende pijn in zijn bovenbeen bleek de voorbode te zijn van melanoom, een uiterst kwaadaardige vorm van kanker.
Vrij snel werd besloten dat "de zaak" zoveel mogelijk open moest blijven en Peter zou van nu af aan elke dag in Den Hoorn zijn om de zaak zoveel mogelijk draaiende te houden.
Dit betekende voor Maarten wel dat Peter zijn eigen klanten, met Triumph en Jaguar, ook mee naar Den Hoorn zou nemen.
Tijdens één van de gesprekken vroeg Maarten of Peter het zag zitten om, als het slecht met Maarten zou aflopen, VanSTEN engineering zou willen voortzetten. Peter dacht op dat moment nog dat het zo'n vaart niet zou lopen en stemde hiermee in.

Toen later toch zou blijken van Maarten het gevecht niet zou winnen is er een overleg geweest met Maarten, Peter, Ferry, Yvo en later met Maarten zijn ouders, over de manier waarop Peter de zaak zou kunnen voortzetten.
Een oplossing werd gevonden waarin met name Maarten zicht tevreden voelde en de VanSTEN engineering zou kunnen voortbestaan als toegewijde Lotus specialist.
De stap voor Peter was nu onomkeerbaar geworden.

Toen op 4 augustus voor Maarten het doek viel, stond Peter er verder grotendeels alleen voor. Bijgestaan door Ferry en Yvo werd getracht Maartens werk voort te zetten én uit te breiden. Terugkijkend op deze roerige periode denken we dat we daar goed in geslaagd zijn.

Van Sten Engineering heeft inmiddels de beschikking over een fraai geoutilleerde ruime werkplaats in Den Hoorn aan de rand van Delft naast de A4 die het Westland met Den Haag verbindt. Voor vele Lotus enthousiastelingen een zeer bekend en geliefd adres!

Kom eens langs en overtuig uzelf. Elke 2e zaterdag (Lotus Club dag) van 10:00 tot 16:00.
Wilt u tijdens de werkweek langskomen raden wij u wel aan om een afspraak te maken. Wij zijn bereikbaar van maandag t/m zaterdag onder telefoonnummer 015-2853313.


tot ziens in Den Hoorn,!
Peter.

Contact & Route

Maarten memoriam
 

VanSTEN engineering | Vrij-Harnasch 22 | 2635BZ Den Hoorn | tel 015 2853313